7/10/2010

Komsas: Istana Menanti karya Abdul Latip Talib

Berdasarkan novel Istana Menati yang telah anda kaji di tingkatan 1, huraikan peleraian cerita dalam novel tersebut. [10 markah]

21 ulasan:

Cikgu Meelan berkata...

Jika pelajar masih ingat, peleraian ialah satu daripada binaan plot. Dalam jawapan anda sekurang-kurangnya perlu ada 3 isi berkaitan peleraian cerita untuk mendapat 10 markah penuh.

Adeline Anthony(1Iltizam) berkata...

Novel yang saya kaji ialah Istana Menanti karya Abdul Latip Talib.Peleraian bagi novel Istana Menanti ialah apabila harta karun itu berjaya ditemukan.Para penjenayah membawa harta karun itu keluar dan meninggalkan fadhil dan rakan-rakannya di dalam terowong.Selepas itu, pihak polis berjaya mengepung kawasan tersebut hasil bantuan Tuk Ngah.Kumpulan penjenayah itu berjaya diberkas.Manakala plot penamatnya ialah dengan majlis kesyukuran dan doa selamat yang diadakan demi meraikan kejayaan tersebut.Menteri Besar menyampaikan hadiah kepada semua yang terlibat.

patricia thia(1 iltizam) berkata...

Novel yang saya kaji ialah novel Istana Menanti,hasil karya Abd Latip Talip.Peleraian bagi novel ini ialah apabila harta karun itu barjaya ditemukan.Para penjenayah membawa harta karun itu keluar dan meningalkan Fadil dan rakan-rakannya di dalam terowong.Pihak polis berjaya mengepung kawasan tersebut hasil bantuan Tuk Ngah.Kumpulan penjenayah itu berjaya diberkas.Fadhil dan rakan-rakannya diraikan dengan majlis kesyukuran dan doa selamat yang diadakan demi meraikan kejayakan tersebut.Menteri Besar menyapaikan hadiah kepada semua yang terlibat.

Aslam dan Izzie berkata...

Novel yang saya kaji ialah Istana Menanti karangan Abd Latip
Talib. Novel ini mengisahkan sekumpulan kawan iaitu Fadhil,Ah Seng dan Ramasamy yang berminat untuk mengkaji sejarah tentang Istana Menanti.Mereka mendapat tahu tentang sejarah melalui cerita-cerita Tuk Ngah.Mereka ditemani oleh Tuk Ngah ketika pergi ke Istana Menanti.Mereka terperangkap dalam Istana Menanti sewaktu mereka memasuki dalam bekas bilik tidur raja.setelah beberapa lama mereka terperangkap dalam bilik tersebut mereka terjumpa satu terowong rahsia lalu terjumpa dengan Khairil Anuar.

bbix berkata...

Novel yang saya kaji adalah novel Istana Menanti karya Abdul Latip Talib.Plot mula menurun apabila harta karun itu berjaya di temukan.Para penjenayah membawa harta karun itu kelluar dan meninggalkan Fadhil dan rakan-rakannya di dalam terowong.Pihak polis berjaya mengepung kawasan tersebut hasil bantuan Tuk Ngah.Kumpulan penjenayah itu berjaya di berkas dan Fadhil dan rakan-rakannya pun selamat.Plot ditamatkan dengan majlis kesyukuran dan doa selamat yang diadakan demi meraikan kejayaan tersebut.Menteri Besar menyampaikan hadiah kepada semua yang terlibat.

Huruieah & Sufiana berkata...

Novel yang saya kaji ialah novel Istana Menanti karya Abdul Latip Talib. Bahagian peleraian cerita ini menceritakan tentang watak utama dan watak sampingan, Fadhil, Ah Seng, Ramasamy dan Khairil Anuar diselamatkan oleh pihak polis selepas diculik oleh sekumpulan pengganas komunis yang memaksa mereka menggali harta karun di dalam sebuah terowong rahsia dan apabila harta karun itu ditemui, pengganas tersebut meninggalkan mereka berempat di dalam terowong tersebut. Beberapa hari kemudian,kenduri kesyukuran dan doa selamat diadakan bagi meraikan kejayaan mereka dan pihak polis yang berjaya menumpaskan pengganas komunis.

[ Hurieah dan Sufiana. 1 Iltizam ]

irsyaduddin&nurulnadirah berkata...

Berdasarkan novel yang saya kaji iaitu novel Istana Menanti karya Abd Latip Talib,saya dapati terdapat beberapa plot peleraian dalam novel ini.Antaranya ialah kunpulan penjenayah tersebut berjaya hendak melarikan diri setelah mendapatkan harta karun daripada terowong tersebut.Malangnya rancangan mereka untuk meloloskan diri tidak berhasil kerana kawasan tersebut telah dikepung oleh pihak polis.Selain itu,fadhil bersama-sama teman-temannya sempat diselamatkan oleh pihak polis setelah memberkas kumpulan jenayah itu.Seterusnya,diadakan majlis kesyukuran dan doa selamat untuk wira-wira kampung itu dengan meriah pada akhir pleraian cerita ini.

Lozzietta Linom ( 1 Iltizam) berkata...

Novel yang saya telah kaji ialah Novel Istana Menanti hasil karya Abdul Latip Talib. Peleraian bagi novel ini adalah Fadhil serta rakan-rakannya diselamatkan oleh pihak polis dan juga penduduk Kampung Ulu Seperi. Setelah beberapa hari kemudian,sebuah majils kesyukuran dan doa selamat telah diadakan untuk Fadhil, Ramasamy dan Ah Seng. majlis ini dihadiri oleh Menteri Besar, wakil rakyat, Ketua Polis Daerah dan guru-guru Sekolah Menengah Ulu Seperi.Orang ramai tidak berputus-putus mengucapkan tahniah sambil melahirkan rasa kagum atas keberanian mereka membantu pihak polis menangkap kelima-lima pengganas yang paling dikehendaki oleh pihak polis. Pada akhir majlis tersebut, Menteri Besar menyampaikan hadiah kepada fadhil dan rakan-rakannya.

chara & cyrol [1Iltizam] berkata...

Novel yang saya kaji ialah novel Istana Menanti karya Abd Latip.Peleraian bagi novel ini ialah apabila harta karun itu berjaya ditemukan,para penjenayah membawa harta karun itu keluar dan meninggalkan Fadhil dan rakan-rakannya di dalam terowong.Selepas itu,pihak polis berjaya mengepong kawasan tersebut hasil bantuan Tuk Ngah.Kumpulan penjenayah itu berjaya diberkas.Kepulangan Fadhil dan rakan-rakannya diraikan dengan mengadakan majlis kesyukuran dan doa selamat,sebagai tanda penghargaan kerana menolong pihak polis memberkas kumpulan penjenayah tersebut.

lanZ@Afiq Danial(1Iltizam) berkata...

Novel yang saya kaji ialah Istana Menanti karya Abdul Latip Talib.Berdasarkan binaan plot peleraian pada novel yang saya kaji,saya mendapati plot mula menurun apabila harta karun itu berjaya ditemukan.Orang-orang jahat yang ingin mendapatkan harta karun tersebut telah memungkiri janji mereka dan meninggalkan Fadhil dan rakan-rakannya di situ.Pihak polis telah berjaya mengepung kawasan tersebut dan berjaya memberkas kumpulan penjahat tersebut.Akhirnya,suatu majlis kesyukuran dan doa selamat telah diadakan bagi meraikan wira-wira tersebut.Menteri Besar juga turut menyampaikan hadiah kepada semua yang terlibat.Keesokannya,berita tersebut menjadi tajuk utama akhbar-akhbar tempatan.

Davphenie ak Jarraw (1 Iltizam) berkata...

Novel yang telah saya kaji ialah ISTANA MENANTI karya ABD LATIP TALIB.Peleraian dalam novel ini ialah apabila harta karun itu berjaya ditemukan.Para penjenayah membawa harta karun itu keluar dan meninggalkan Fadhil dan rakan-rakan di dalam terowong.Pihak polis berjaya mengepung kawasan tersebut hasil bantuan Tuk Ngah.Kumpulan penjenayah itu berjaya diberkas.Plot ditamat dengan majlis kesyukuran dan doa selamat yang diadakan demi meraikan kejayaan tersebut.Menteri Besar menyampaikan hahiah kepada semua yang terlibat.

Nabyla(1 Iltizam) berkata...

Novel yang saya kaji ialah Istana Menanti karya Abd Latib.
Peleraian cerita ini ialah plot mula menurun apabila harta karun itu berjaya ditemukakan oleh para penjenayah.Para penjenah membawa harta karun itu keluar dan meninggalkan Fadhil dan rakan-rakannya di dalam terowong.Tuk Ngah membantu pihak polis mengepung kawasan tersebut.Hasil bantuan Tuk Ngah kawasan tersebut berjaya dikepung.Penjenah itu berjaya diberkas.Plot ditamatkan dengan meraikan majlis kesyukuran dan doa selamat1Menteri Besar menyampaikan hadiah kepada semua yang terlibat.

hairoond (1Iltizam) berkata...

Novel yang saya kaji ialah Istana Menanti karya Abdul Latip Talib. Peleraian bagi cerita ini ialah setelah harta karun itu berjaya ditemukan,para penjeneyah membawa harta karun itu keluar dan meninggalkan Fadhil dan kawan-kawannya di dalam terowong. Daripada hasil bantuan Tuk Ngah,pihak polis berjaya mengepung kawasan tersebut. Kumpulan penjenayah tersebut berjaya diberkaskan. Fadhil dan kawan-kawannya terselamat dan diadakan majlis kesyukuran berserta doa selamat. Majlis tersebut juga diadakan demi meraikan kejayaan tersebut. Fadhil dan kawan-kawannya dipanggil wira-wira Kampung Ulu Seperi. Akhir sekali,Menteri Besar menyampaikan hadaiah kepada semua yang terlibat meraih kejayaan tersebut.

amir & irsya berkata...

Berdasarkan novel yang saya kaji iaitu Istana Menanti karya Abdul Latip Talip,Fadhil,Ramasamy dan Ah Seng berkongsi cerita dengan Tuk ngah.Bercadang hendak pergi mencari dan melihat istana itu sendiri.Mereka ditemani oleh Tuk Ngah.Setibanya mereka disana mereka ke dalam tanpa ditemani Tuk Ngah.
Mereka terkurung di dalam satu bilik di Istana Menanti.Mereka menemui satu terowong rahsia.Kemudian,kepala Ah Seng dipukul oleh pencari harta karun ketika membuang air besar di dalam terowong.Dia dijadikan tebusan untuk menarik pehatian rakan mereka.
Harta karun telah ditemui dan para jenayah membawa keluar harta karun tetapi telah ditangkap polis.Mereka terselamat dan telah membuat satu majlis kesyukuran.

Cikgu Meelan berkata...

Tahniah kepada semua pelajar yang telah menjawab soalan ini. Markah akan diberi dalam masa cuti nanti. Sila dapatkan soalan latihan yang seturusnya di dalam blog ini sepanjang cuti nanti. Selamat bercuti dan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada yang meraikanya.

Tanpa Nama berkata...

Berdasarkan novel yang saya kaji, novel Istana Menanti karya Abdul Latip Talib terdapat beberapa plot bagi perleraian. Antaranya ialah apabila harta karun itu berjaya ditemukan. Para penjenayah membawa harta karun itu keluar dan meninggalkan Fadhil dan rakan-rakannya di dalam terowong. Pihak polis berjaya mengepung hasil bantuan Tuk Ngah lalu, kumpulan penjenayah itu berjaya diberkas. Selain itu juga, plot ditamatkan dengan majlis kesyukuran beserta doa selamat yang diadakan demi meraikan kejayaan tersebut dan hadiah telah disampaikan oleh Menteri Besar kepada semua yang terlibat.

clane berkata...

Novel yang saya kaji ialah Istana Menanti karya Abdul Latip Talib.Peleraiannya ialah Fadhil,Ramasamy dan Ah Seng yang berminat untuk mengkaji tentang sejarah Istana Menanti telah mendaki Gunung Datuk ditemani oleh Tuk Ngah.Setelah mereka sampai,mereka bertemu dengan seorang lelaki bernama Khairil Anuar.Tiba-tiba Ah Seng berasa sakit perut,jadi dia pergi ke dalam terowong untuk melepaskan hajat.Selepas itu,penjenayah telah memukul kepalanya.Setelah harta karun itu ditemui,mereka meninggalkan mereka.Pihakpolismengepung kawasan tersebut.Kumpulan tersebut diberkas dan plot terakhir ialah,majlis kesyukuran dan doa selamat yang diadakan untuk meraikan kejayaan tersebut.Menteri besar menyampaikan hadiah kepada semua pihak yang terlibat.

haikal berkata...

Berdasarkan novel yang saya kaji, novel Istana Menanti karya Abdul Latip Talib terdapat beberapa plot bagi perleraian. Antaranya ialah apabila harta karun itu berjaya ditemukan. Para penjenayah membawa harta karun itu keluar dan meninggalkan Fadhil dan rakan-rakannya di dalam terowong. Pihak polis berjaya mengepung hasil bantuan Tuk Ngah lalu, kumpulan penjenayah itu berjaya diberkas. Selain itu juga, plot ditamatkan dengan majlis kesyukuran beserta doa selamat yang diadakan demi meraikan kejayaan tersebut dan hadiah telah disampaikan oleh Menteri Besar kepada semua yang terlibat.

mathematics.web.com berkata...

Berdasarkan novel yang saya kaji, novel Istana Menanti karya Abdul Latip Talib terdapat beberapa plot bagi perleraian. Antaranya ialah apabila harta karun itu berjaya ditemukan. Para penjenayah membawa harta karun itu keluar dan meninggalkan Fadhil dan rakan-rakannya di dalam terowong. Pihak polis berjaya mengepung hasil bantuan Tuk Ngah lalu, kumpulan penjenayah itu berjaya diberkas. Selain itu juga, plot ditamatkan dengan majlis kesyukuran beserta doa selamat yang diadakan demi meraikan kejayaan tersebut dan hadiah telah disampaikan oleh Menteri Besar kepada semua yang terlibat.

Domion,Clarence & Ronaldo berkata...

Novel yang saya kaji ialah novel Istana Menanti,hasil karya Abd Latip Talip.Peleraian bagi novel ini ialah apabila harta karun itu berjaya ditemukan.Bahagian peleraian cerita ini menceritakan tentang watak utama dan watak sampingan, Fadhil, Ah Seng, Ramasamy dan Khairil Anuar diselamatkan oleh pihak polis selepas diculik oleh sekumpulan pengganas komunis yang memaksa mereka menggali harta karun di dalam sebuah terowong rahsia dan apabila harta karun itu ditemui, pengganas tersebut meninggalkan mereka berempat di dalam terowong tersebut. Kepulangan Fadhil dan rakan-rakannya diraikan dengan mengadakan majlis kesyukuran dan doa selamat,sebagai tanda penghargaan kerana menolong pihak polis memberkas kumpulan penjenayah tersebut.

Tanpa Nama berkata...

Cekap